براساس اعلام سازمان بهداشت جهاني شمار مبتلايان به اين بيماري مهلك در جهان 4 تا 6 برابر ارقام رسمي اعلام شده هستند.همچنين كارشناسان پيش بيني كرده اند اگر در 126 كشور با در آمد اندك تا متوسط از جمله كشور ايران در صورتي كه روشهاي پيشگيري از ايدز اعمال نشود ، تا سال 2010 ، 45 ميليون نفر ديگر به عفونت اچ . آي . وي مبتلا مي شوند اما در صورت اجراي كامل برنامه هاي پيشگيري تا سال 2005 عدد فوق به 29 ميليون نفركاهش خواهد يافت.
طي سال گذشته روزانه 14 هزار مورد آلودگي به اچ . اي . وي در سراسر جهان گزارش شده كه 95 درصد از اين تعداد مربوط به كشورهاي در حال توسعه است.اپيدمي ايدز ديرتراز ديگر نقاط جهان به قاره آسيا رسيد ، اما امروزه 15 درصد از موارد آلودگي به اين بيماري درجهان دراين منطقه يافت مي شود.
طبق آخرين آمار در ايران تا اول فروردين ماه 82 تعداد 678 نفر از افراد آلوده به ويروس ايدز وارد مرحله بيماري شده و 634 نفر از اين بيماران فوت شده اند.
بنابه اعلام رييس اداره كنترل ايدز و هپاتيت مركز مديريت بيماريهاي وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشكي، آمار واقعي ثبت شده افراد آلوده به ويروس ايدز درايران تا اول مهر ماه امسال پنج هزار و 780 نفر است.
ايدز بيماري كشنده اي است كه ويروس آن سبب تضعيف و از بين رفتن سيستم ايمني بدن انسان در برابر ساير بيماريها مي شود و فرد بيمار را در معرض خطر قرار مي دهد.
بيماري ايدز درمان قطعي ندارد اما با انجام درمان هاي خاص مي توان از پيشرفت بيماري و رسيدن به مرحله ايدز پيشرفته خودداري كرد ، بطوريكه تلاش هاي به عمل آمده در چند سال اخير عمر اين بيماران را با توجه به انجام درمان هاي خاص از دو سال به 11 سال افزايش داده است.
نگراني از روند افزايش بيماران مبتلا به ايدز بسياري از كشورهاي جهان به ويژه كشورهاي توسعه يافته را بر آن داشته تا با تلاشي مضاعف از گسترش اين بيماري جلوگيري نمايند. اين اقدامات توانسته است آمار مبتلايان به ايدز را در اين كشورها تا 17 درصد كاهش دهد در حاليكه جمعيت اين بيماران درمناطق آفريقايي و آسيايي روبه رشد است.
كارشناسان سازمان بهداشت جهاني افزايش آگاهي به مردم از خطرات اين بيماري و روش هاي مصونيت از آن را مهمترين عامل كاهش جمعيت بيماران ايدز دركشورهاي توسعه يافته مي دانند .آنچه در اين بين حائز اهميت است تفاوت هاي فرهنگي و محدوديت هاي اجتماعي در كشورهاي مختلف است كه در برخي موارد تسريع در اطلاع رساني و روشنگري اذهان را به دنبال داشته و درمواردي ديگر ايجاد مانع نموده است.
تحقيقات نشان داده است نبود شفافيت در زمينه اطلاع رساني آموزش و پيشگيري در اشاعه بيماري هاي عفوني از جمله ايدز موثر است ، اين خطر به حدي جدي است كه كوفي عنان دبير كل سازمان ملل متحد در هشداري اعلام نمود جهان در حال شكست در نبرد با بيماري ايدز است.به عقيده وي براي مبارزه با ايدز اراده سياسي وجودندارد و اين مسئله موجب ياس و دلسردي است.
عنان طي انتقادي از كشورهاي توسعه يافته كوتاهي آنها را در تهيه منابع مورد نياز كشورهاي فقير مورد نكوهش قرار داد. از سوي ديگر نيز با انتقاد از سران كشورهاي آفريقايي ، در برخورد با بيماري ايدز تلقي ننگ و بي آبرويي را خطا دانسته و تاكيد كرده است كه براي نجات جان افراد نبايد شرمسار بود و در اين زمينه سكوت برابر با مرگ است.
طبق بررسي هاي اعلام شده اعتياد تزريقي در جهان گسترش يافته است و ابتلاي افراد به عفونت HIV دراثر تزريق مواد مخدر نيز بگونه اي هشدار دهنده بخصوص در بسياري از كشورهاي در حال توسعه جهان رو به افزايش است.
در گزارش جامعي كه از سوي معاونت سلامت وزارت بهداشت تهيه شده ، آمده است: درايران تعداد مبتلايان به ايدز در سال 80 به تنهايي حدود 4 برابر مجموع مبتلايان تا سال 75 بوده است، سهم ابتلا از راه اعتياد تزريقي طي همين سال ها از 2/2 دهم در مجموع مبتلايان تا سال 75 به 7/66 درصد در سال 1380 افزايش يافته است.
شايع ترين راه ابتلا به ايدز دركشور از راه تزريق و به دليل استفاده از سرنگ هاي مشترك در بين معتادان است ، طبق بررسي هاي به عمل آمده 15 درصد از بيماران مبتلا به ايدز را معتادان تزريقي تشكيل مي دهند و 9 درصد آنان از طريق ارتباط جنسي به اين بيماري آلوده شده اند.
مطابق برآورد دفتر مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد ( UNAIDS ) بين 200 تا 300 هزار معتاد تزريقي درايران وجود دارد كه حدود نيمي از آنان از وسايل تزريقي بطور مشترك استفاده مي كنند و با توجه به رفتارهاي پرخطر جنسي در اين معتادان ، اعتياد تزريقي به عامل موثري در جهت گسترش ايدز در ساير گروههاي اجتماعي شده است.
بنابراين خطر اچ . آي . وي در معتادان تزريقي فقط محدود به خودشان نيست بلكه در درجه اول شامل همسر ، فرزندان آنان و سپس ساير گروههاي اجتماعي است.
بررسي هاي به عمل آمده بيانگر اين امراست كه حدود 30 درصد از معتادان تزريقي درايران متاهل مي باشند و تعداد قابل توجهي از آنان داراي روابط جنسي خارج از ازدواج هستند كه به علت فقر اطلاعات استفاده از وسايل پيشگيري در بين اين افراد كمتر ديده مي شود و همين مسئله خطر گسترش عفونت اچ . آي . وي را از معتادان تزريقي به سايرگروههاي اجتماعي افزون تر مي نمايد.
حال با توجه به قرار گرفتن ايران در يكي از پرخطرترين مناطق شيوع ايدز در جهان و در حاليكه در همسايگي بزرگترين توليد كننده مواد مخدر درجهان قرار داريم ، و از طرفي ملاحظات عرفي و اجتماعي رايج مانع از انجام اقدامات بهداشتي و ارايه آگاهي هاي مورد نياز به صورت شفاف مي باشد ، بايد ديد مسئولان و كارشناسان در اين زمينه چه اقداماتي را انجام خواهند داد و چگونه از افزايش رو به رشد اين بلاي قرن ايران را مصون خواهند كرد .
نظر شما